ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Τα 6 άχρηστα μέρη του ανθρωπίνου σώματος

Παρόλο που συνηθίζουμε να λέμε ότι το ανθρώπινο σώματος είναι  μια «τέλεια» μηχανή, ορισμένα από τα μέρη του έχουν καταστεί άχρηστα εδώ και εκατοντάδες χρόνια, μέσα από τη διαδικασία της εξέλιξης.

Ποια είναι λοιπόν αυτά τα «απομεινάρια» της εξελικτικής μας πορείας;

1. Θηλές στους άντρες

Οι θηλές έχουν ουσιαστική λειτουργία μόνο στο σώμα των γυναικών. Ωστόσο, ο λόγος που υπάρχουν και στο στήθος των αντρών είναι γιατί όλα τα έμβρυα, όταν πρωτοσχηματίζονται μέσα στην μήτρα, αναπτύσσουν θηλές προτού καν διαμορφωθεί το φύλο τους, δηλαδή πριν “αναλάβει δράση” το χρωμόσωμα Υ, που μετατρέπει κάποια από αυτά σε αρσενικά. Επομένως, οι θηλές παραμένουν ως υποπροϊόν.

2. Μικρό δάχτυλο πέλματος

Ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να παραμείνει όρθιος χρησιμοποιώντας μόνο το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού του, με μια μικρή βοήθεια από τα τρία γειτονικά δάχτυλα. Το πέμπτο δάχτυλο δεν παίζει σχεδόν κανένα ρόλο πλέον. Ωστόσο, ήταν σημαντικό για τους προγόνους μας, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν όλα τα δάχτυλα των ποδιών τους για να αρπάζουν πράγματα και για να κινούνται στα κλαδιά των δέντρων.

3. Κόκκυγας

Ο κόκκυγας, ή αλλιώς σπονδυλική ουρά βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής μας στήλης και αποτελεί κατάλοιπο ενός μακρινού παρελθόντος, όταν οι πρόγονοί μας είχαν ουρές! Όλα τα έμβρυα διαθέτουν ουρά αρχικά, η οποία κατά τη διαμόρφωση του εμβρύου εξαφανίζεται. Έχουν καταγραφεί, μάλιστα, πολλές περιπτώσεις όπου μωρά γεννήθηκαν μεο ουρά, η οποία αφαιρέθηκε με εγχείρηση.

4. Αμυγδαλές

Οι αμυγδαλές βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού και φιλτράρουν τα βακτηρίδια και τους ιούς, αλλά είναι επιρρεπείς στις μολύνσεις και αυτός είναι ο λόγος που συχνά αφαιρούνται στην παιδική ηλικία. Ευτυχώς για τους ενήλικες, οι αμυγδαλές συρρικνώνονται με την ηλικία και συνήθως σταματούν να προκαλούν πρόβλημα.

5. Φρονιμίτες

Μόνο το 5% των ανθρώπων σήμερα έχουν αρκετό χώρο στην οδοντοστοιχία τους για τους φρονιμίτες. Πρόκειται για ένα επιπρόσθετο ζευγάρι γομφίων, που πλέον μας είναι άχρηστοι. Οι πρόγονοί μας τους χρειάζονταν για την πολτοποίηση του σκληρού φυτικού υλικού. Στο ένα τρίτο του σημερινού πληθυσμού, οι φρονιμίτες είναι έγκλειστοι ή βγαίνουν πλάγια, προκαλώντας πόνο ή μολύνσεις, γι’ αυτό είναι καλό να αφαιρούνται.

6. Σκωληκοειδής απόφυση

Η σκωληκοειδής απόφυσης είναι η άκρη του παχέος εντέρου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι παλαιότερα ήταν χρήσιμη για την πέψη των φυτικών τροφών, ωστόσο σήμερα δεν φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι ίσως να βοηθά στη λειτουργία, του ανοσοποιητικού συστήματος.

188 Comments

Click here to post a comment